сряда, 22 февруари 2012 г.

Да овладееш Любовта (Част Трета)



Даян: Взаимоотношенията преминават през много тежък етап в наши дни. Много хора казват, че са изморени от неуспешни опити – отново и отново. Как да се предпазим от това, да привличаме едни и същи взаимоотношения отново и отново?


Дон Мигел Руис: Главният проблем е, че вътрешната връзка с нас самите не е добра. И всички наши взаимоотношения ще бъдат отражение на тази връзка, защото връзката с нас самите не се променя. Трябва просто да се справим със самоосъждането.
Знаете ли, преди няколко години, една моя ученичка дойде при мен и каза: „Мигел, искам да намеря перфектния мъж за мен. Изморена съм да срещам все еднакви хора и да се изправям отново и отново пред същите проблеми. През цялото време се повтаря все едно и също. Ще ми се перфектният мъж да дойде при мен.”
Аз я погледнах и казах: „Добре, да кажем, че перфектният човек влезе в живота ти. Той идва при теб и иска да бъде с теб.” После й казах: „Начина, по който се отнасяш със себе си, ще бъде и начина, по който се отнасяш с него. Колко дълго мислиш, че ще задържиш този човек до теб, ако не уважаваш себе си и ако не уважаваш него?”
Първо е нужно да промениш това, което вярваш за себе си. В деня, в който отношението ти или връзката ти с теб самата е чудесна, когато обикнеш себе си безусловно, когато уважаваш себе си на 100 процента, когато е чест да си себе си и никога не правиш нещо срещу себе си, когато най-накрая ти се превърнеш в това, тогава ще привлечеш правилния човек. И защото имаш такъв респект пред теб самата, ще имаш респект и пред него. Но също така няма да позволиш на него да прояви неуважение към теб. По този начин връзката ви ще бъде коренно различна от тези, които си имала преди, защото ти нямаш нуждата да контролираш другия, било то от ревност или от несигурност в теб самата.
Когато обичаш по този начин, ти позволяваш на обичания да бъде, където реши. Нямаш нуждата да се налагаш. Няма да се почувстваш наранена от това, че той не е това, което ти се иска да бъде. Ти ще го приемеш такъв, какъвто е. Ти ще го обичаш такъв, какъвто е и дори повече. Ти ще го обичаш заради това, което е.


Но трябва да си честна със себе си. Опитай се да бъдеш това, което наистина си и не се преструвай на това, което не си само, за да го спечелиш. Също така ще можеш да видиш какво той очаква от теб. И ще имаш възможността да бъдеш себе си въпреки, че ще ти се иска да покриеш неговите изисквания просто, защото го харесваш.
Да кажем, че ти и партньора ти играете тенис на двойки. Ще бъде забавно, ако твоят партньор ти позволява да играеш свободно, вместо да се опитва да контролира начина, по който играеш или да те критикува всеки път, когато допуснеш грешка. Твоят партньор не е твой враг. Не. Вие заедно градите всичко.
За да го направя по-разбираемо за ученичката, която споменах по-горе аз й казах: „Има два вида хора – хора, които са като мухите и хора, които са като пчелите. Пчелите обичат мед. Мухите обичат екскременти.” И я попитах, „Какъв тип човек си ти?” Тя каза, „Аз съм като мед.” Отвърнах й: „Ако се държиш като мед, пчелите ще дойдат при теб. Ако се държиш като екскремент – мухите ще те намерят.” Тогава тя ми отговори: „Сега разбирам. Толкова е просто. Трябва да бъда като мед. Ако бъда като меда, само пчела, която обича мед, ще дойде при мен.” Отговорих й: „Меда е Любов, докато другото е емоционална отрова. Кой иска това? Само мухите!”
И така, ако имаш човек, който обичаш и му кажеш – „Любими, обичам те толкова много. Вземи моя екскремент” – това е което правим, когато изпращаме своята ревност или гняв към тези, които обичаме. И защо изобщо бихме искали да дадем това на някой, който обичаме?
Или какво, ако някой ни каже, че ни обича и в същото време излъчва завист или ревност или осъдителност или се опитва да контролира начина, по който ходим или начина, по който говорим. Уау! Това е муха! Наистина!
Трябва да сме напълно наясно какво искаме. Перфектният човек е мед и пчела. Ако сме се събудили, можем да го видим ясно. Без да сме се осъзнали, няма начин да видим това. Можем да се държим като екскремент или можем да се държим като мед. С този избор всичко може да се промени.
Даян: Едно от нещата, които ми направи силно впечатление във вашата първа книга „Четирите Споразумения”, е това което казвате, че злоупотребяваме и сме оскърбителни към себе си.
Дон Мигел Руис: Казах, че не бихме позволили на никого да е оскърбителен към нас повече, отколкото сами се оскърбяваме. Ако някой те наранява или оскърбява повече, ти ще се махнеш. Ще напуснеш. Но ако някой те наскърбява малко по-малко от начина, по който ти сам оскърбяваш себе си – ти ще останеш, защото ще вярваш, че го заслужаваш.
Колкото повече обичаш себе си, толкова по-малко толерантен ще бъдеш към оскърбление от другите. Когато обичаш себе си, не би позволил на никой да те оскърби.


Даян: Мислите ли, че ние се тестваме сами себе си по малко, за да сме сигурни, че сме научили урока си?
Дон Мигел Руис: Животът е безкраен тест, така че няма нужда постоянно да се тестваме. Това идва при нас под формата на любим или приятел или като собствената ни майка или нашето дете. Теста е винаги с нас. Тогава с нашите реакции можем да се уверим за нашата еволюция. Няма повече да казваме „Да”, ако искаме да кажем „Не”.
Даян: Чувствате ли се обнадежден и оптимист по отношение на човешката раса?
Дон Мигел Руис: Определено! Да! Ние еволюираме много красиво. Ще отнеме известно време – няколко поколения в бъдещето, но се движим в правилната посока. Няма за какво да се тревожим. Щом сме преживели Средновековието, щом сме преживели Инквизицията, ще преживеем и всичко друго. Човечеството става по-добро и по-добро. Да – все още има войни, несправедливост и насилие, но това се променя. 
Даян: Благодаря ви, Дон Мигел.

След изживяванията, довели го в света на Толтеките, Дон Мигел Руис разгръща подготовката за посрещането на Шестото Слънце по календара на Маите, пророкувано от древните като необикновен период на персонална и планетарна промяна. Комбинирайки нови проникновения със стари мъдрости, Дон Мигел ни учи, че пътят към личната свобода е първата стъпка към прогреса. Голямата цел е да променим колективната мисъл на планетата.

Специални благодарности за превода на това изключително интервю на Анвесана!
Личен сайт на Дон Мигел Руис:  http://miguelruiz.com

Книги на Дон Мигел Руис, издадени на български:
Четирите споразумения
Умението да обичаш
Пророчествата на Толтеките
Гласът на знанието
Петото споразумение
Отвъд страха

Няма коментари:

Публикуване на коментар