четвъртък, 1 март 2012 г.

Честита Баба Марта!



Баба Марта днес разнася
пълна кошница с цветя

и на всеки на ръката връзва някаква мечта.
С пожелание за здраве, радост
и много сбъднати мечти!


Месец март е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето.
Закичването с мартеници на Първи март е един от българските обреди, който няма аналог сред други народи. Според легендата този обичай води началото си още  от времето на кан Аспарух. 

''Аспарух вече бил на десния бряг на Дунав. Брат му Баян и сестра му Хуба го чакали на левия бряг и търсели брод за България. Вързали края на бяло кълбо за крака на сокола, за да полети и им покаже брода, по който да минат. Хазарска стрела пронизала Баян. Бликнала алена кръв, която обагрила бялата връв, която трябвало да послужи като знак за Аспарух, че скъпите му брат и сестра идват при него.
            След като получил скъпата вест, Аспарух късал конци от бяло – червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял: “Нишката, която ни свързва да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ”
Бил ден първи, март, лето 681.'' 
От тогава бяло-червеният конец е  здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме здрави, силни и щастливи. Да помним, че сме Българи -  където и по света да се намираме.
В народните вярвания Баба Марта е олицетворение на месец Март и на пролетта. Според преданията тя е сестра на Голям и Малък Сечко  /Януари и Февруари/ и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година или изпиват виното, или извършват някоя голяма пакост. От тук идва и поверието, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва силен вятър и облаци закриват Слънцето.
Вярва се, че мартениците пазели къщата, да не влезе в нея злото - болести и немотия,  а хората предпазвали от болежки, уроки и предвещавали дълъг живот, здраве и сила, мир и любов.
Белият цвят е цветът на Христос,  мъжкото начало, символизира силата, чистотата и искреността на отношенията. Смятан е и за символ на девствеността и непорочността.
Червеният цвят е женското начало, здравето, символизира кръвта, зачеването и раждането. Свързва се още с топлотата, чистотата и взаимността в отношенията.
Мартеници се връзват на дясната ръчичка на децата, на плодните дръвчета, на рогцата на домашните животни. Невестите носят мартениците отдясно, момите — отляво или ги връзвали на плитките си. Ергените ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже — изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.
В някои краища на страната наричат седмицата, започваща от 1 март, броени дни, защото по тях гадаят какво ще бъде времето през годината.
Широко разпространен е и друг обичай - избиране на ден. Всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината - ако денят е слънчев, ще е успешна; ако вали и времето е лошо - ще има трудности.

 
Видите ли първия щъркел или първото напъпило дръвче, свалете мартеничката и я вържете на цъфнала  овошка  или я сложете под голям камък и след девет дни  проверете под него какви животинки са се събрали. Колкото са повече, толкова придобивки ще получите през  годинaта.  Други  я хвърлят в реката,  та всичко лошо да изтече  и да им върви по вода.

Честита Баба Марта!
Да бъдем  здрави, силни,  
весели, засмени и благословени, 
с румени страни, весели очи.
Нека винаги да има мир, любов и светлина!


Няма коментари:

Публикуване на коментар