вторник, 22 ноември 2011 г.

Управлявай промяната!


Думите, които ще прочетете по-долу, са написани върху надгробната плоча на английски епископ в криптата на Уестминстърското абатство:
Когато бях млад и свободен и въображението ми не знаеше граници, мечтаех да променя света. Като започнах да остарявам и помъдрявам, открих, че светът няма да се промени, така че поукротих стремежите си и реших да променя само страната, в която живеех.
            Но и тя изглеждаше непоклатима. 


В залеза на моя живот, в последен отчаян опит се залових да променя поне моето семейство, най-близките ми, но уви, те не искаха и да чуят.
 Сега, когато лежа на смъртния си одър, внезапно прозрях:
 Ако най-напред бях променил себе си, тогава, чрез моя собствен пример щях да променя семейството си. Вдъхновен и насърчен от моите близки, щях да мога да направя и страната си по-добра, а кой знае, може би дори щях да успея да променя света.

             Нека не се опитваме да променяме другите. Да променим себе си, за да променим отношението към нас и света, който ни заобикаля..
Промените се случват много бързо или поне така изглежда. Огледайте се – нещата са се променили драстично. Животът Ви еволюира и се променя всеки ден. Може да не забелязвате промените, но те се случват…      под повърхността!
Докато един ден не забележите, че нещата са се променили и по всички личи, че това е станало бързо. Но всъщност не е! Процесът на промяна започва тихо и дълбоко, без да го забелязвате за известно време, докато изведнъж не стане по-очевиден. И Вие си кажете: „По дяволит,  кога се случи това? До вчера беше едно, а днес вече е друго!“
Вие притежавате силата да направите каквито промени пожелаете в живота си! Можете дори да ги направите много бързо, ако така Ви харесва!
През последните 5 години животът Ви е претърпял значителни промени във всяко едно отношение, нали? Някои от тези промени сте желали с цялото си сърце и душа, радвали сте се, когато най-накрая нещата са се случили. Други промени не сте посрещнали радушно, а трети просто не сте желали да се случат по никакъв начин и дори сте се борили срещу тях.
Замисляли ли сте се колко пъти наистина сте създали някоя промяна? Какво направихте, за да се промени живота на някой около Вас?
Колко пъти сте си казали: „Аз трябва да променя това или да променя нещо в себе си!“ и да го направите наистина!
Повечето хора просто оставят нещата да се случват, без да ги контролират и без да правят усилия към по-добро. Така те достигат до точка, в която всичко се срива и обикновено промяната е противно на желанията им и това, което всъщност харесват.
Всички сме призвани тук, за да бъдем в услуга на човечеството. Не сме пратени на тази земя, за да унищожаваме, а за да строим и да създаваме. Трябва да се запитаме как нашето присъствие може да промени пътя на човечеството към по-добро.

Всяко действие – носи резултат – от почистването на боклука край пътя, посаждането на цветя,  до обичта към съседа ти. Когато взимаш решение или предприемаш  действие, запитай се:  „Как ще се отрази това на човечеството?” Всеки един от нас има властта да повлияе  на всички и всичко около себе си, отдавайки най-позитивното и най-градивното. Затова създавайте сами промените, които искате да се случат! Създавайте и осъзнавайте! Когато променяте себе си, отношението към света около вас, вие ще изпитвате желание да направите нещо, с което да подобрите живота и на други хора около вас. Така с малки стъпчици и почти незабележими усилия, вие ще постигнете невероятен резултат.
Нека  да създаваме и управляваме промените, за да живеем живот изпълнен с наслада и удоволствие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар