четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Силата на оптимистичните мисли



„Хората, които съм виждал да постигат най-голям успех в живота, винаги са били весели и изпълнени с надежда, извършвали са работата си с усмивка и са приемали промените и шансовете в тленния земен живот като мъже; посрещали са трудностите, лошите и добрите събития такива, каквито са." - Чарлз Кингсли


         Жизнерадостният човек притежава творческа сила, каквато песимистът никога не може да има. Няма нищо, което така да подслажда живота и да премахва скуката, нещо, което така сполучливо да убива сътресенията по пътя, както слънчевото, обнадеждаващо и оптимистично настроение. При равни умствени способности човекът с жизнерадостни мисли има безкрайно повече сила, отколкото падналият духом и мрачен човек. Доброто настроение е вечната смазка за ума; тя е маслото, което премахва скърцанията, притесненията, тревогите и неприятните преживявания.
Светът е изпълнен с прекалено много печал, скръб, нещастия и болести; той се нуждае от повече слънчева светлина. Нуждае се от весели животи, излъчващи радост; нуждае се от хора, които подкрепят другите и ги издигат, а не ги принизяват; които се окуражават, а не се отчайват.
Слънчевите хора разпръскват меланхолията, мрачното настроение, притесненията и тревогите от всички хора, които общуват с тях, също така както слънцето прогонва тъмнината.
Не съществува нищо, което можете да използвате в живота и което да ви се отблагодари в такава степен, както служенето на другите и развиването на жизнерадостни отношения в работата и социалните контакти. Работата сама ще дойде при вас, дори без да я търсите, различни хора ще търсят вашето приятелство и обществото ще отвори вратите си за вас. Доброто отношение е магнит за добрите неща в живота.
Опитвайте се съзнателно да си изградите навика да виждате най-доброто у хората, да откривате добрите им качества, да живеете с тях и да ги увеличавате. Не виждайте изкривеното, счупеното, смачканото, обезобразеното, смешното в човека,
Ръскин казва: „Не мислете за грешките си, а още по-малко и за чуждите. Търсете във всеки човек, който идва близо до вас, доброто и силното. Уважавайте това, наслаждавайте му се и доколкото можете, се опитвайте да му подражавате и вашите грешки ще отпаднат, както мъртвите листа, когато им дойде времето".
Ако вие твърдо заявите на самите себе си, че никога няма да говорите грубо за другите, че ако не можете да откриете нещо хубаво в тях, ако не можете да видите добрата им страна, поне няма да виждате нищо лошо, това ще предизвика изумителна промяна в живота ви. Скоро вие ще останете безкрайно учудени, когато забележите, че всички ви отговарят с радост и мир. Ако винаги виждате веселата страна на всяка случка, вие ще откриете, че всъщност в света има много малко проблеми, с които да се справяте и че дори и тези неща могат да се обърнат във ваша полза; раздразнителната ви физиономия и циничните забележки ще изчезнат подобно на грозна маска, под която се е крила истинската ви весела, цялостна и жизнерадостна личност и тогава всички дарове на човешкия опит ще бъдат ваши. 

автор Орисън Сует Марден

Няма коментари:

Публикуване на коментар