вторник, 3 април 2012 г.

10 неща, които да си напомняме всеки ден



Лошите дни могат да бъдат много непреодолими понякога. Когато имаме лош ден, всичко изглежда погрешно и деня дори изглежда, че става все по-лош, когато продължаваме да потъваме в разочарование и отчаяние. В края на деня всичко, което ни се иска да направим, е да се скрием и просто всичко да свърши.


Когато се опитвах да излезна от своето депресивно състояние минала година, беше всекидневно изпитание да се предпазя от пропадане отново. Трябваше да премина през процес на изграждане на себеуважение и преоценка на живота си. Имаше дни, в които не бях особено успешна в тези неща и негативните мисли, които ме владееха от толкова дълго  оказваха влияние.
Усещането беше като да се изкачвам по стръмна планина и всеки път, когато допусках негативна или обезкуражаваща мисъл, кракът ми се подхлъзваше и се озовавах в началото на планината и трябваше да започна пак всичко от начало.
През лошите дни се чувствах така, сякаш всичко това никога няма да свърши и винаги ще бъда нещастна.
За да постигна своя баланс трябваше да си изградя навик да си напомням някои важни неща, които всички ние забравяме, когато се струпат облаци над главите ни.
1. Не губи от очи това, което е наистина важно. Запушената мивка бележи ли края на света? Ще запомниш ли или дори грижа ли те е, че непознатият, на който се усмихна в кафето, не отвърна на усмивката ти? Когато имаме лош ден сякаш се фокусираме върху дребните неща и се оплакваме от тях. Следващият път, когато изпаднеш в ситуация да се дразниш от нещо – запитай се – наистина ли е важно за теб?
2. Няма нищо лошо в това да останеш сам или да се скриеш от света. Понякога имаме нужда просто да се отдръпнем и да преосмислим ситуация, взаимоотношения или просто нещата около себе си. Когато преминавам през своя „оздравителен” период, прекарвам доста време сама и се опитвам да стана най-добрия си приятел отново. Ако имате нужда да се покриете за известно време и да се съвземете  – осигурете си времето и го направете. Много е важно да можем да се отдръпваме от време на време и да прекарваме малко време сами със себе си.
3. Не можеш винаги да контролираш всичко. Не можете да предвидите кога някои неща ще се случат или биха се случили или как ще се развие всяко нещо. Понякога просто трябва да оставите нещата да се случват от само себе си.
4. Какво мислят другите е маловажно. Бях роб на мнението на другите. Стигна се до там, че ужасно се стараех да удовлетворя всички други, но не и себе си. Не позволявай критицизма на околните да те кара да променяш възгледите си за определени неща. Прави това, което чувстваш, че е правилно без значение какво казват другите за това.

 
5. Не се предавай. Ако се бориш за нещо, това означава, че то е много ценно за теб. Не спирай да се бориш, ако се случи да имаш момент на неуспех. Помни защо се бориш за това нещо.
6. Не е нужно да знаеш всички отговори. Никой не е напълно наясно с всичко в живота си. Постоянно се учим и развиваме. Животът сам по себе си е мистерия и няма проблем, ако от време на време се чувстваме така сякаш нямаме отговора.
7. Ти си „достатъчно”. Всички сме имали моменти в живота си, когато сме си мислели „Не съм достатъчно умен или красив, или силен, или вълнуващ, за да…” Просто си дайте шанс, вместо да формирате ограничителни убеждения.
8. Остани в днешния ден. Опитайте се да не стоите в миналото или да не се притеснявате за бъдещето. Правете нещата сега. В настоящия ден.
9. Чувствата ви няма да ви убият. Зная, че сърдечните болки, скръбта, депресията или раздразнението понякога ни карат да се чувстваме като живи мъртъвци, но ние имаме силата да преминем през всичко, през което ни запрати живота. Дръжте се и просто преминете през това.
10. Ти си човек. Това може би е най-важно от всички други неща. Ще правиш грешки. Ще нараняваш другите хора и те ще нараняват теб. Няма винаги да се чувстваш щастлив и позитивен. Следващият път, когато почувстваш нужда от кое да е от тези истини припомни си, че ти си несъвършен човек.

От Медисън Соние

Няма коментари:

Публикуване на коментар