вторник, 27 септември 2011 г.

Изхвърлете душевните отпадъци!



          Всеки ден срещаме хора, които не са щастливи.  От улицата, от телевизията, в работата  често ни залива завист, омраза, ярост, недоволство, лицемерие  и какви ли не още негативни емоции, примери и картини. Всички новини и вестници започват с такива истории, които засилват тъмната картина. Наистина ли от това имаме нужда и в това ли можем да намерим удовлетворение и щастие? Общоприета е максимата, че всяка лоша новина е по-добра от добрата.

петък, 23 септември 2011 г.

Честито есенно равноденствие!




Днес е празникът на есенното равноденствие, когато денят и нощта имат равна продължителност. Есенното равноденствие е сред смятаните за най-енергийни дни в годината. В космически аспект пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. Много от народите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието като момент с особено значение, символизиращо плодородието, равновесието и мъдростта. Това е времето, в което всички активни процеси в природата пренастройват посоките си  навътре.  Това е времето, в което е добре да се обърнем навътре към себе си и своята същност, да работим за нашето духовно израстване, усъвършенстване и самосъзнание. Това е времето за вътрешен баланс и подготовка за дните с по-малко слънце,  изпълнени с уют и хармония.
Усещайте и осъзнавайте, наслаждавайте се на процесите вътре във вас и споделяйте прекрасни моменти с близките на сърцето ви хора.
Очарователна, щедра и усмихната есен!

вторник, 20 септември 2011 г.

Днес - тук и сега!




                 Времето върви – ден след ден. Решаваме проблеми, справяме се с трудности, постигаме успехи, на които често не се радваме, защото бързаме за следващата задача. Децата ни растат, но времето никога не стига да изживеем напълно присъствието им. Сигурно има момент, в който сте казали „Кога мина тази година, не я усетих.” И тогава извиквате ли в съзнанието си прекрасни моменти или просто се сещате за хилядите задачи, които сте свършили? Спомняте ли си сутрините, в които сте се събудили до любимия човек или колко пъти казахте на някой „обичам те”?

събота, 17 септември 2011 г.

Вяра, Надежда и Любов



Днес е още един прекрасен ден от твоя живот – денят, в който отбелязваме празника на Вяра, Надежда и Любов!
Забързани в своя делник, погълнати от грижата за насъщния и децата си, ние минаваме през дните или … те минават през нас! Често се събуждаме без надежда, без любов, без вяра в себе си! Животът е като буря, застанали срещу нея, ние трябва да погледнем в окото й, за да се справим, иначе ще ни победи!  Ето за тази победа са ни нужни тези три съкровени човешки чувства!
Без Надежда няма път, няма светлина, няма нищо, на което да се опрем!
Без Вяра няма душа, няма сила, няма полет на мечтите!
Без Любов няма свят – абсолютно нищо около нас! Могъща е силата на човек, когато е изпълнен с любов!  Любовта е енергия, която подхранва душата.
Затова нека днес си пожелаем
да прелива ВЯРАТА в сърцата ни,
да ни окрилява НАДЕЖДАТА,
да ни обожествява ЛЮБОВТА
Обичайте и бъдете обичани!

сряда, 14 септември 2011 г.

За светло ново начало ...






Ерих Кестнер е автор на популярни книги за деца като „Антон и Точица”,  „Хвърчащата класна стая”,  „Трима мъже в снега” , „Когато бях малък” и др. Чрез книгите си се  изявява като познавач на детската душа и силно вярващ в регенериращата сила на младостта.
Да си припомним  неговата Встъпителна  реч за първия учебен ден.

Мили деца,
Ето че вие вече седите, подредени по букви или височина, за първи път на твърдите чинове, и ми напомняте, надявам се, поради сезона, на нанизани за сушене манатарки,  вместо да напомняте за щастливци. Някои от вас се въртят, като че ли седят на жарава,  други седят, като че ли са глътнали бастун. Някои от вас се хилят глупаво, червенокосият от третата редица се е втренчил в черната дъска като в някакво мрачно бъдеще.

сряда, 7 септември 2011 г.

Желания ...



Мини спокойно през шума и забързаните тълпи и си спомни какъв покой носи тишината.
Поддържай добри отношения с хората, но без да прекланяш глава. Изказвай мнението си тихо и ясно; и слушай другите, дори глупавите и невежите – те също имат какво да кажат.

Избягвай шумните и груби хора – те са досада за духа. Ако се сравняваш с другите, може да станеш суетен или безмилостен; защото винаги ще има по-големи и по-малки личности от теб. Радвай се на постиженията и на плановете си.

петък, 2 септември 2011 г.

Тъгата и яростта




В едно омагьосано царство, до което хората никога не стигат, а може и да минават постоянно през него, без да знаят...
В едно вълшебно царство, в което неосезаемите неща стават конкретни...
Имало някога.. .едно чудно езеро.