вторник, 26 юли 2011 г.

Смелостта да се справим с нашите тъмни страни




Да избереш най-красивия път към себе си е въпрос на смелост и на личен избор. Никой не може да ти го предостави такъв, какъвто ти искаш, защото никой не знае каква е твоята представа за това.
Животът ни поднася истини и мъдрости, които или подминаваме, или се възхищаваме в момента и остават в забрава някъде там. Намираме време за хиляди неща свързани с материалното ни обезпечаване, развлечения, но едва ли отделяме достатъчно време, за да видим и разберем кои сме всъщност.
Изпитвали ли сте страх, безпокойство, тъга, съмнения в собствените си възможности, недоверие, гняв, злоба, завист, омраза, ревност, неудовлетвореност … Вие вярвате, че нещата или хората ви правят нещастни, но това не е така. Вие сами се правите нещастни с мислите, които таите за хората или за нещата в живота ви. За да сте здрави, свободни и удовлетворени, трябва да се научите да мислите по-раз­лично. Трябва да повярвате, че  единствено вие сте отговорни за вашите чувства. Чувствате това, което мислите.
Запитали ли сте  се някога дали имате голяма полза да се чувствате нещас­тни, потиснати или обидени? Не се сещате за това, а просто давате свобода на чувството да ви обземе и да блокира съзнанието ви.  Привикнали сте към определен ред на мисли и произ­хождащите от тях пораженски чувства. Необходимо е голямо усилие, за да се отучите от всички мисловни на­вици, които сте поддържали досега. Нужна е реши­мост да бъдете щастливи, да прогонвате и потискате вся­ка мисъл,   която поражда у вас отрицателни емоции.
За да създадеш навик, който да те води към благоденствие и удовлетвореност се иска сърце и повторение. Знаем колко сме добри в оправданията, но те са само барикада на страховете ни. Винаги, във всеки един момент, за всяко едно нещо имаме право на избор – да бъдем добре със себе си или да продължим както досега. Отговорността за мислите, думите и действията ни е изцяло наша.
Можете ли да формулирате какво всъщност е интелигентността? Според Уейн Дайър интелигентността на един човек НЕ се измерва със способността му да решава сложни проблеми, да чете, пише и смята на определени равнища и бързо да решава абстрактни уравнения. Барометър на интелигент­ността според него е ефективният, щастлив живот, живян всеки ден и всеки миг.
  Тук ще ви предложа няколко лесно осъществими техники и начини за справяне с тъмните ни страни, за изместване на негативния център и намиране на мотивация за позитивни мисли и действия.
Експериментирайте със себе си и наблюдавайте! На мястото на всяка негативна мисъл или ситуация, извикайте в съзнанието си мигновено красива гледка, любим човек, картина от хубав филм, весела случка, прекрасен спомен. Ако нищо не ви идва наум, просто си представете, че изпращате любов на някого, или че вдишвате светлина, а издишвате безпокойството. Важното е да не се концентрирате в негативното.
Джо Витале в книгата си „Ключът” ни уверява, че една от най-мощните освобождаващи техники е изключително проста и е точно това, което правите в момента: четенето. Четенето на разширяващи кръгозора ви книги е много полезно за освобождаване от ограничаващи убеждения и ще ви помогнат да осъзнаете различната реалност, разгръщаща се пред вас.
Според д-р Хю Лен простите думички  „обичам те” или „благодаря” стартират пречистващ или освобождаващ процес. Изричайте думите мислено или на глас във всеки едни момент, когато правите нещо, на себе си, на хората, на природата, на света около вас. Откривайте всичко, на което бихте могли да кажете „обичам те” и „благодаря” и се наслаждавайте на това. Ще се изумите от новите усещания и придобивките, които ще ви донесе това. „Колкото повече, толкова повече” както казва Мечо Пух.
Едно от най-мощните средства за отстраняване на пречките и блокажите и за привличане на желаното е вярата, че чрез въображението си ние създаваме собствената си реалност. Необходимо е обаче да почувстваме крайният резултат като вече случил се. Променете вътрешната си реалност и ще промените и външната. Ако искате да привлечете нещо, направете го във вътрешната плоскост на съществото си. Направете го с въображение и чувство.
Настоящият момент, този изтичащ миг, който винаги е с вас, можете да изживеете най-прекрасно, ако си по­зволите да потънете в него. Поемайте всичко, което предлага моментът, като изключвате миналото, което е свършило, и бъдещето, което с времето си ще настъпи. Уловете настоящия момент като единствения, уникалния и неповторимия,  който имате и потърсете насладата в него. ПОМНЕТЕ: Пожеланията, надеждите и съжаления­та са най-често срещаните и най-опасните пътища за бягство   от  настоящето. Бъдете тук и сега!
Вярвам, че всеки може да намери пътя за справяне с всички онези бариери, които му пречат да възприема живота си като красиво и щастливо приключение, да изпитва нови вълнуващи усещания и да открива и избира нови посоки. За да се научите напълно да владеете себе си, е необ­ходимо съвсем ново мислене. То може да се окаже тру­ден процес, но уверявам ви, усилието си заслужава.

Нека не влагаме енергията си, за да надничаме в живота на другите и да мечтаем техния живот. Обърнете се към вашите дълбини, открийте прекрасните си страни, мечтайте усърдно и рисувайте вашата приказка. Днес ви се случва това, което мислихте вчера, а утре ще ви се случи това, което мислите днес.
Действайте! Бъдете Господар на себе си! Изберете как да се чувствате!



вторник, 19 юли 2011 г.

Благодарността като начин на живот




Благодаря ти, Господи, за този изумителен ден, за избухналата зеленина на дърветата и синята замечтаност на небето;за всичко, което е естествено, което е безкрайно, което е „Да”. - Е. Е. Къмингс

          Всички мъдреци, спасители и пророци на света са показали смисъла на благодарността във всички свои учения. Най-великите хора от всички времена са ни дали пример и наставление - и благодарение на това са се превърнали в най-светлите фигури на историята.
          Може би затова и Айнщайн е казвал "Благодаря" стотици пъти всеки ден!


       Замисляли ли сте се колко често казвате думата „Благодаря” било на ум, било на глас? Най-често я употребявате като знак за добро възпитание, но истината е, че имате хиляди поводи, причини и събития, за които да благодарите още от момента, в който се събуждате сутрин. Вие сте безкраен източник на благодарност. Позволете на благодарността да изпълни цялото ви същество – ума ви, мислите ви, сърцето ви, тялото ви.